Overig

Een arbeidsmarktselfie

418

De pensioengerechtigde leeftijd is opgeschoven naar 67 jaar. En wie weet wat de toekomst op dit gebied nog gaat brengen? Eén ding is zeker: we moeten allemaal langer doorwerken! Als we dit op een gezonde en productieve wijze willen doen, is een goed functionerende arbeidsmarkt essentieel. Arbeidsmobiliteit, maar ook de bereidheid en de mogelijkheden om te veranderen van baan en/of van werkgever dragen hieraan bij.

Een goed functionerende arbeidsmarkt is daarom van groot maatschappelijk belang. Het draait dan om aanpassingsvermogen, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap van één ieder: mensen die werkloos zijn, die gewoon een andere baan zoeken of die – vooralsnog – bij u werkzaam zijn. Wat is de ‘houdbaarheid’ van uw medewerkers? In hoeverre zijn zij voldoende toegerust om in de (verre) toekomst succesvol te zijn en te blijven in een arbeidsmarkt die continu in beweging is? Werkgevers nemen de verantwoordelijkheid om werknemers duurzaam op te leiden, te begeleiden en mogelijk te helpen aan een tweede of derde carrière binnen of buiten de eigen organisatie.

In de regio’s Rijnmond, Drechtsteden en Gorinchem liggen de komende jaren volop kansen voor werknemers om aan de slag te gaan in een andere functie of bij een ander bedrijf. Denk daarbij aan de metaal, de industrie, de techniek en de maritieme sector. Maar ook in andere sectoren volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Zo trekt in de bouwsector de arbeidsmarkt weer aan. En wat dacht u van nieuwe beroepen zoals dronepiloot of monteur zorg-robotica?

Arbeidsmobiliteit kost geld. Het is belangrijk dat medewerkers en bedrijven investeren in opleidingen en trainingen, want stilstand is achteruitgang. In het huidige ondernemersklimaat lijken bedrijven – ondanks de bijdragen van opleidings- en ontwikkelingsfondsen – huiverig om in arbeidsmobiliteit te investeren. Dat is ook niet zo vreemd, u wordt immers gevraagd nu te investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers terwijl de opbrengsten hiervan pas veel later zichtbaar zijn. Om die reden heeft ook de overheid gemeend haar financiële steentje te moeten bijdragen.

In april 2013 heeft het kabinet met sociale partners afspraken gemaakt de mobiliteit op de arbeidsmarkt verder te stimuleren middels zogenoemde sectorplannen. DMperspectief, een business unit van Deltametaal, is uitvoerder van het Sectorplan Perspectief. Wij initiëren en begeleiden duurzame arbeidsmarktprojecten in kansrijke beroepen in de regio Zuid-Holland. Daarnaast bouwen wij aan een digitale infrastructuur waarbij overheid, onderwijs en bedrijfsleven elkaar rondom alle ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kunnen vinden. Concreet betekent dit dat wij de arbeidsmarktpositie helpen te verbeteren van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werkloos zijn of hun baan dreigen te verliezen. We brengen vraag en aanbod samen en ondersteunen werkgevers bij het zo optimaal mogelijk invullen van hun vacatures. Daarbij kunnen wij scholing en op maat gesneden opleidingstrajecten inzetten.

Onder het motto ‘Samen ben je sterker dan alleen’ willen wij als DMperspectief de schakel zijn die organisaties verbindt om een goedwerkende arbeidsmarkt te realiseren.