Overig

PANAMA PAPERS (en BEPS!)

442

Als ik aan Panama denk, denk ik aan het Panamakanaal, mooie natuur, swingende salsa muziek met een bijpassend drankje. En natuurlijk aan de Panama Papers en de enorme aandacht die het krijgt.

U heeft er al veel over kunnen lezen. Dagelijks wordt er over gepubliceerd. Panama Papers gaat in feite om twee elementen in de financiële en fiscale wereld. Enerzijds het verhullen van strafrechtelijke handelingen middels het opzetten van anonieme structuren. Anderzijds gaat het ook over de vraag of het zoeken naar en uitvoeren van legale belastingontwijking nog maatschappelijk aanvaardbaar is.

Het politieke spectrum laat zich niet onbetuigd om hier behoorlijk hard in te gaan, althans in eerste instantie in de media. Wel wordt haast gemaakt om veel landen te verplichten om spontaan informatie uit te wisselen aan de belastingdiensten van andere landen. Hiertoe worden op dit moment overeenkomsten gesloten waar vele landen zich al bij aan hebben gesloten.

BEPS!

Base Erosion and Profit Shifting. Al eerder was er de ophef over de fiscale structuren en de daarin toegepaste winstallocatie van Starbucks, Google, Amazon, de Rolling Stones niet te vergeten.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft op verzoek van de G20 een 15 tal acties gedefinieerd die alle bij de OESO aangesloten landen in hun nationale (fiscale) wetgeving zouden moeten implementeren. Dat zal bij een aantal acties zeker gaan gebeuren.

Ook de Europese Commissie is hard bezig om richtlijnen uit te vaardigen om ook die acties van de OESO te ondersteunen. Op sommige punten gaat de EC veel verder zelfs. Op sommige gebieden zal nog wel discussie zijn.

Echter vergis u niet, een aantal fiscale maatregelen zijn al per 1 januari 2016 ingevoerd: de deelnemingsvrijstelling is aangepast. Ook bestaat het risico dat een Nederlandse BV sneller in het buitenland belastingplichtig is. Ook is de documentatieverplichting voor bedrijven met meer dan € 50 mio omzet aangescherpt.

Per 1 juli 2016 zullen de regels rond de innovatiebox waarschijnlijk wijzigen.

Renteaftrek?

Op stapel staat een algemene rente-aftrekbeperking (welke overigens al in veel landen op deze wijze wordt toegepast).  Kort gezegd -en niet volledig- komt het er op neer dat aan rente slechts 30% van de EBITDA in aftrek kan worden gebracht. Er komt waarschijnlijk een drempel van € 1 mio.

Vraag is wat Nederland dan gaat doen met al die rente-aftrek beperkende maatregelen die nu al bestaan. De verwachting is dat een deel hiervan op de schop gaat. Dat betekent een forse fiscale verandering.

Boodschap

De fiscale verandering gaat sneller dan u denkt. Een aantal maatregelen zijn al ingevoerd. Een aantal zullen ook op korte termijn worden ingevoerd. Later in het jaar zal hier een special aan worden gewijd. Zaak is om alert te blijven op de impact voor uw organisatie.